Fukt i hus
Fukt finns överallt i luften. Varm luft kan hålla mer fukt än kall och när varm luft möter kall luft är det därför vanligt att fukt kondenserar. Detta händer exempelvis i våra hus. När varm luft kondenserar och fukten sätter sig på, och tränger in i, husets organsika material, så kan fukten skada materialet och skapa förutsättningar för mögel och röta, som i sin tur ger ett ohälsosamt klimat att bo i.
De två vanligaste områdena för höga fuktvärden i ditt hus är din krypgrund och vind, därför att de bildar goda förutsättningar för just den process, som nämndes ovan.
Fukt på vind
Problem med fukt på vinden uppstår vanligast under vinterhalvåret, men risk finns även under sommaren, exempelvis under lågtryck. Vinden kyls mot natthimlen och varmluft kan tränga sig in från våningarna under, om ångspärren inte håller tätt. Varm och vanligen fuktig luft letar sig in på vinden, varpå luftfuktigheten ökar och i värsta fall bildas kondens uppe på vinden, när den möter de kalla temperaturerna. Fuktskador på vinden kan även uppstå på grund av läckage utifrån; antingen via otäta fönster eller dålig isolering.
Om fukten sätter sig i trä eller isolering förligger en stor fara för mögelpåväxt och röta.
Ett bra sätt att hålla lite koll på hur stor risken är att du redan har fuktproblem på din vind är att inspektera din vind:
- Är vindsluckan välisolerad?
- Är eventuella vindsfönster täta?
- Känns ytorna fuktiga?
- Finns missfärgningar?
- Finns det läckor i taket?
- Är det tätt runt skorstenen?
- Är yttertaket helt och i gott skick?
Bara du får känslan av det är fuktigt i luften på din vind, så är det att rekommendera att göra en fuktmätning. En bra idé är att köpa en fulltjänst, där det ingår analys av mätningen och en riskbedömning: På så vis får du dels en professionell och mycket pålitlig bedömning men du kan också snabbt få hjälp med en åtgärdsplan, om det skulle visa sig att din vind är i ett ohälsosamt skick.
Läs om att mäta fukt på vind »
Fukt i torpargrund och krypgrund
Krypgrund är ett hålrum som finns mellan bottenvåningens bjälkslag och marken i många villor. Då utrymmet är ouppvärmt är problemet att det oftast förblir mycket kalla året runt. När varm luft sedan letar sig in under sommarhalvåret, tar den med sig fukt och när den varma luften kyls ned ökar luftfuktigheten. När fukten sätter sig på, och i, väggar och tak och tränger sig in materialet uppstår risk för mögel och röta. Fukt kan också leta sig upp från marken och in i grunden.
Det säger sig själv att en frisk husgrund är en grundförutsättning för ett friskt hus. Om det uppstår mögellukt inne i huset är det ett tydligt tecken på fuktskador, men det bästa är självklart att upptäcka eventuella problem redan innan det gått så långt. Dessutom luktar inte alla mögelsorter, så du kan ha problem med mögel, även om du inte känner någon lukt.
Precis som för vind, är det bra att inspektera sin husgrund, för att få en ungefärlig lägesbild. Kryp gärna in under huset, helst under sensommaren, och kontrollera följande:
- Får du intrycket av att det känns fuktigt i luften i husgrunden?
- Luktar det "källare" i husgrunden?
- Ser du kondens (droppar) på murarna?
- Finns det kalkutfällningar på murarna (som på bilden till höger)?
- Syns mögel på väggar och/eller tak?
- Ser du några sprickbildningar eller missfärgningar?
- Bågnar skivorna i blindbotten (som på bilden till höger)?
Vid minsta misstänke rekommenderas att göra en fuktmätning. För att så snabbt som möjligt kunna komma tillrätta med ett eventuellt problem, rekommenderas att du köper en fulltjänst där analys och riskbedömning ingår. Endast en logger kan lätt bli hängande ett tag och det kan bli ett omfattande arbete för dig som husägare att tolka all insamlad data och samtidigt vara säker på att du gjort det på rätt sätt. Det bästa är därför att "hyra" en logger som du efter mätperiodens slut skickar till ett laboratorium, som tar fram en rapport åt dig för just din husgrund.
Läs om att mäta fukt i husgrund »