Fuktskador i badrum

Fuktskador uppstår inte endast i krypgrund och vind. Idag är 4 av 10 anmälda fuktskador från badrum. En hög värme kombinerat med högluftfuktighet är en gynnsam miljö för mögel. I det här blogginlägget kan du läsa om de vanligaste orsakerna till fuktskador och mögel och var de vanligast uppstår i ett badrum och vad du kan göra för att förhindra det.

Dålig ventilation

Det största problemet och det som orsakar mest fuktskador i ett badrum idag är dålig ventilation. Idag finns det två sätt att ventilera ett badrum, med frånluft och tilluft.

Med frånluft menas de ventiler som suger ut vattenånga från ditt badrum. Dessa ska helst sitta långt från dörren och högt upp på väggen då värme och vattenånga har en tendens att stiga uppåt. Det är även viktigt att ventilen inte sitter så att vatten skvätter på den.

För att kontrollera om din ventil suger bra kan du hålla upp en bit toalettpapper mot den. Om pappret fastnar så suger din ventil tillräckligt. Ett extra tips är också att med jämna mellanrum göra rent ventilen från fett och smuts för att försäkra dig om att den fungerar som bäst.

Mögel på våtrumstapet

En annan källa till mögel i ditt badrum kan vara på ytan av din våtrumstapet. Tapeten i sig är oorganisk och ger därför ingen näring till mögel. Men tillsammans med en förhöjd värme och den smuts som kan fastna i en tapet med en ojämn utstruktur kan mögel börja växa.

Smutsen som blir möglets näring kan bestå av allt från schamporester till hudavlagringar. Därför är det viktigt att ofta rengöra golven i ditt badrum för att undvika ett bra klimat för till exempel svartmögel. Det räcker oftast med att använda varmt såpvatten och en medium-hård borste.

Var även noga med att täta till hål som kan uppkomma i din våtrumstapet. Täta direkt med silicon eller undersök om fukt redan kommit in under väggen. Det tar oftast inte lång tid för en fuktskada att uppstå.

Fuktskador och mögel i kakelfog

Kakelfogarna i ditt badrum samlar även lätt på sig bakterier, smuts och mögel. Sama problem kan här uppstå som med våtrumstapeten och du bör göra rent dina fogar med jämna mellanrum. Här kan du använda ett starkare rengöringsmedel som klorin, men se till att du har det välventilerat. Då ytan på fogel är poröst kan det vara svårt att få bort missfärgningen som svartmögel eller rödmögel orsakar. Då kan du antingen skrubba hårdare eller fräsa bort fogen och ersätta den. Det är viktigt att vara försiktig när du fräser bort fog så att inte det underliggande tätskiktet skadas. Om du är osäker rådfråga först en licensierad fackman.

Avfukta ditt badrum

För att hålla ditt badrum torrt kan det vara en god investering att förutom standardventilerna installera en avfuktare. Detta är ännu viktigare om ventilerna i ditt badrum inte är kraftfulla nog att hålla ditt badrum tillräckligt ventilerat. Om du dessutom har som vana att hänga upp blöta kläder i ditt badrum är behovet desto större. Detta är då fukten från kläderna avdunstar i badrummets luft och höjer luftfuktigheten till den punkten att mögel börjar trivas.

18 Jul 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)